Hürriyet'te yer alan habere göre, her yıl değişen su abonelik ücreti ile ilgili vatandaşlar bir araştırma yapıyor.
2022'nin de gelmesi ile birlikte vatandaşların en çok araştırdığı konular içinde su abonelik fiyatları da yer alıyor.
Kiracı Su Açtırma Bedeli Ne Kadar ve Kaç TL?
Kiracıların üzerine alması gereken abonelikler içinde su aboneliği de bulunuyor. Su abonelikleri ise, her ilin kendi Su ve Kanalizasyon İdaresi aracılığı ile yapılıyor.
İstanbul'da bulunan kiracılar ise, su aboneliğini İSKİ'den alabildikleri gibi, İzmir'dekiler de İZSU'ya, Ankara'dakiler ise, ASKİ'ye müracaat ederek alabiliyor.
Su abonelik işlemleri ise temel olarak, ilk su aboneliği ve isim değişikliği olmak üzere ikiye ayrılıyor.
Eğer konut daha önceden de kullanıma açılmışsa yani içinde ev sahibi ya da eski kiracı bulunuyorsa, "İsim değişikliği" yapılması gerekir.
Ama yeni bir binadan, daha önce kullanılmamış olan boş bir konut kiralanacaksa "İlk su aboneliği" için gerekli olan adımların atılması gerekiyor.
Su Açtırma Bedeli
2022 yılı için belirlenen su abonelik açtırma ücreti, 196,5 TL olarak biliniyor. Belediyelerden bu hizmeti almak isteyen kişiler, gerekli birimlere gerekli ödemeleri yaparak tüm başvuru işlemlerini kolay bir şekilde gerçekleştirebilir. Devlet tarafından alınan ücretler, her sene ÜFE oranına göre yeniden hesaplanıyor.
Yeniden değerleme şeklinde de ifade edilen bu oran ise, 2022 yılında yüzde 36,2 oldu. Su açtırma bedeli ise illere göre farklılık gösteriyor. Bunlar ise şu şekildedir;
ASAT Antalya Su Aboneliği Ücreti 2022 : 220 TL
ASKİ Ankara Su Aboneliği Ücreti 2022 : 220 TL
GASKİ Gaziantep Su Aboneliği Ücreti 2022 : 220 TL
DİSKİ Diyarbakır Su Aboneliği Ücreti 2022 : 220 TL
İZSU Afyon Su Aboneliği Ücreti 2022 : 220 TL
İSKİ İstanbul Su Aboneliği Ücreti 2022 : 220 TL
İZSU İzmir Su Aboneliği Ücreti 2022 : 220 TL
ŞUSKİ Şanlı Urfa Su Aboneliği Ücreti 2022 : 220 TL
Su aboneliği (İSKİ) teminat bedeli 2022 yılı için de 166,80 TL olarak belirlendi.
Su Abone Depozitosu Ne Kadar?
Su aboneliği alan kişilerden aynı zamanda depozito da talep edilebiliyor. Bazı belediyeler, depozito talep ederken, bazıları ise bu yönde herhangi bir ücret talep etmiyor.
Depozito, abonelerin üzerlerine düşen maddi sorumlulukları da yerine getirmedikleri zaman kullanılıyor. Bu sayede belediyelerin maddi olarak zarara uğramasının da önüne geçiliyor.
Su abonesi depozitosu, belediyelerin uygulamalarına bağlı olarak da 150-200 TL seviyelerinde olarak bilinir.
Ama burada bulunan rakamın çok üzerinde de depozito talep eden belediyeler de olabilir. Aynı zamanda bazı belediyeler depozito talep etmiyor.
Su Aboneliği Için Gerekli Evraklar
Su aboneliğini alabilmek için başvuru sırasında bazı belgelerin hazır olması gerekir. Su aboneliği için gereken evraklar ise şunlardır:
Kimlik belgesi ya da nüfus cüzdanı,
Abonelik ücretinin yatırıldığını gösteren makbuz ve dekont
Tapu (Kiracılardan da kira sözleşmesi talep ediliyor.)
Depozito ücreti
Bunların dışında belediyeler, daha farklı evraklar da isteyebiliyor. Bu nedenle de belediyelerin uygulamalarının farklılık gösterdiğinin unutulmaması gerekir. Ev sahiplerinden genellikle tapu talep edilmez.
Çünkü belediye kayıtlarında bu yapının tapusu da kayıtlıdır. Bu nedenle de abonelik başvurusu yapan mülk sahibi de sistem üzerinden gerekli kontrolleri de gerçekleştirir.