52 GÜNLÜK İKRAMİYE 

Kamuda çalışan yaklaşık 1 milyon işçiye her yıl Cumhurbaşkanı’nın da onay vermesiyle 4 taksit halinde 52 günlük tediye (ikramiye) ödemesi yapılıyor.

TAKVİM BELİRLENDİ 

Yılın ilk ilave tediyesi 27 Ocak’ta hesaplara geçmişti, ikinci taksit ise 14 Nisan’da ödenmişti. Dün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’yla da yılın ikinci yarısında ödenecek tediyelerin takvimi belirlenmiş oldu.

3. TAKSİT 23 HAZİRAN'DA 

Buna göre; işçilere verilecek ilave tediyenin üçüncü taksiti 23 Haziran 2023 Cuma günü yatırılacak. Son taksit ise 18 Aralık 2023’te hesaba geçecek.

KRİTERLER NELER? 

52 gün üzerinden 4 taksit olarak ödenen tediyenin, her taksitinde 13 günlük ilave ücret yatırılıyor. İlave tediyeye esas olan aylık kazançların hesabında, fazla mesai, evlilik, çocuk zamları veya primleri, ayni yardımlar, hafta ve genel tatil ücretleri dikkate alınmıyor.

EN DÜŞÜK TUTAR ASGARİYE GÖRE 

Ödemelerin en düşük tutarı şu anda geçerli olan asgari ücretin brütüne göre hesaplanıyor. O da 10 bin 8 liraya göre vergi indirimli 3 bin 685 lira.

ARALIK ÖDEMESİ ARTACAK 

Asgari ücretteki ara zam sonrası aralıkta yapılacak ödeme de yükselmiş olacak. Ödemelerden kadro alan taşeronlar, kamu işçileri ve 4D’li sürekli işçiler yararlanıyor.

BELEDİYELERDE ÇALIŞANLARIN DURUMU 

Diğer yandan belediyelerde taşeron olarak çalışırken belediye şirketlerine geçirilen işçiler ise kanunen bu şirketlerin ilave tediye ödemesi zorunluluğu olmadığı için ilave tediye alamıyorlar.

TEDİYELER HACZEDİLEMEZ 

Sahipsiz hayvanlara ilişkin düzenleme AYM'de Sahipsiz hayvanlara ilişkin düzenleme AYM'de

İlave tediyelerin haczedilmesi mümkün değil. Konuyla ilgili Yargıtay kararlarında da ilave tediye ödemelerine haciz konulamayacağı hüküm altına alınmıştır. İlave tediyeden sigorta primi kesilebilir. Ayrıca tediyeler Damga Vergisi’ne de tabi.

NOT: Vergi indiriminden dolayı ücretler kurumdan kuruma değişiyor. Bazı kurumlar maaşa vergi indirimi uygularken bazı kurumlar tediyeye vergi indirimi uyguluyor. Maaşa vergi indirimi uygulandığından tediye de aynı oranda düşmüş oluyor. Dolayısıyla alınacak tediye değişmiyor. Hesaplamada çıkan tutardan SGK primi ve Damga Vergisi de düşülüyor. m(*) Brüt asgari ücret.

Editör: Türkiye Kulisi