ABD'de batan bankaların dünyadaki diğer bankalara etkisinden bahseden Ekonomist Hikmet Baydar, "Domino etkisi dediğimiz olay da burada başlıyor." dedi. Baydar, Amerika'da yaşanan bankacılık krizi nedeniyle çıkan mevzuatın nereye yöneldiğini de açıkladı.

Ekonomist Hikmet Baydar, "Tabii şimdi Amerika'da batan bankalara baktığımız zaman bu bankalar daha çok kripto piyasasını fonlayan bankalardır. Oranın merkezi konumunda olan bankalardır. Dolayısıyla kripto piyasasındaki oynaklıktan olumsuz etkilendikleri belli. Bankalar hakkında çıkan olumsuz haber bir anda mevzuat çıkışına yol açtı. Mevzuat çıkışı meydana geldiğinde hiçbir bankanın ayakta kalması mümkün değil. Dolayısıyla kısa sürede 42 milyar dolar gibi mevzuat çıkışı olması ABD'deki bankayı batırdı. Birçok bankayı da riske attı." dedi.

Batan bankanın mevzuat çıkışını ödemek için varlık satışına yöneldiğini ve Amerikan tahvillerini satarak 1.8 milyar dolar zarar yazdığını belirten Baydar, "Bununla beraber 2 buçuk milyar dolar civarında bir rakama da sermaye olarak ihtiyaçlarının olduğunu duyduk. Bu durumun sadece Amerika'yla kısıtlı kalmasını beklemiyoruz.  " ifadelerini kullandı.

"DİĞER BANKALARIN DA BATMASINA NEDEN OLABİLİR"

Dünyadaki bütün bankaları yan yana gibi düşünmek gerektiğini ve fiziksel mesafenin önemi olmadığını söyleyen Ekonomist Hikmet Baydar, "Türkiye'deki bir banka da Avustralya'daki bir banka da Japonya'daki bir banka da bu sistemin içerisinde borç alıp verebiliyor. Ancak bu bankalar kimlerden ve ne kadar borç aldı? Bu borçların ne kadarını ödeyebiliyor, ne kadarını ödemedi? Ödeyemediği bankalar bu parayı kendi öz varlıklarıyla karşılayabilecekleri mi? Domino etkisi dediğimiz olay da burada başlıyor." dedi.

Ekonomist Hikmet Baydar, batan bankaların, diğer bankalardan aldıkları borçları ödemedikleri takdirde bu bankaların da batmasına sebep olabileceğinden bahsetti.

Baydar, "Batan bankalar bu teknolojik işbirliği içerisinde hangi bankaya ne kadar zarar verir; bunu bilmek şu an mümkün değil. Üstelik zarar görecek bankalar arasında sadece Amerika değil Avrupa'dan da bazı bankalar konuşululuyor. " dedi.

Uzman isim "Amerika'daki batan bankanın Türkiye'ye nasıl bir etkisi olur?" sorusuna cevap verdi.

"Paraya ulaşmak gittikçe zorlaşıyor Çünkü Amerika'da Fed de piyasadan para çekiyor. Aynı zamanda faizleri yükseltiyor. Böyle bir ortamda tabii ki borçlanma ihtiyacı olan ülkelerin de borçlanmaları sıkıntılı oluyor. Bunun etkilerini Türkiye olarak biz de yaşıyoruz. Çünkü kredi bulmakta zorlanıyoruz. Bankalar kredi veremeyen duruma geliyor neredeyse. Bu süreç daha dalgalanarak devam edecek gibi görünüyor. Önümüzdeki dönemde kaynağa ulaşmak zorlaştıkça dış kaynakla dönen firmalar çok zorluk yaşayacaklar." 

"2000 DOLARA ÇIKMA İHTİMALİ VAR"

"Son zamanlarda özellikle altına ciddi ilgi olduğunu görüyorum" diyen Ekonomist Hikmet Baydar, 'Amerika'daki bu yaşanan son bankacılık krizinde çıkan mevzuatın  altına yöneldiğini gördük. Altın ons doların 1800'lerden 1900'lere fırladığını gördük. Yani geleceğe güvenle bakmayı engelleyecek her türlü olumsuzluk altına yarıyor ve dolayısıyla bu bankacılık krizi büyüdüğü takdirde altında onsun 2.000 dolarlara kadar çıkma ihtimali var. O yüzden yatırımcıların altını yakından takip etmelerinde fayda var." diye bitirdi.

GRAM ALTIN HAFTAYI YÜKSELİŞLE KAPATTI

Emeklilerin promosyon başvuru tarihleri belli oldu Emeklilerin promosyon başvuru tarihleri belli oldu

Gram altın ABD'deki son gelişmelerin ardından yükselmeye başlamış rekor tazelemişti. 17 Mart Cuma günü de ciddi bir artışa 1200 lira seviyesini geçti. Piyasalarda gram altın 1216 TL seviyesinde seyrediyor.

Editör: Türkiye Kulisi