Merkez Bankası faiz oranları 500 baz puan artırarak yüzde 25 seviyesinden yüzde 30’a çıkardı. Kararın açıklanması sonrası kredi kartı, KMH ve ticari kredi faiz tavanları yükseldi. Geçtiğimiz günlerde ticari kredi faizleri yüzde 40,87’ye ulaşırken ihtiyaç kredi faizleri ise 21 yılın zirvesine çıktı.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan Para Politikaları Kurulu politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 25’ten yüzde 30’a çekti. Böylelikle referans faiz oranı aylıkta yüzde 2,71'e yükselirken kredi kartı gecikme faizi de aylıkta yüzde 3,76’ya çıktı. Yeni faiz oranları 1 Ekim'den itibaren geçerli olacak.

NAKİT ÇEKİMDE AYLIK FAİZ ORANI ARTTI

Enflasyonun yıl sonunda yüzde 60’lara kadar çıkması tüketicileri kredi kartına yönlendirdi. Kart kullanımı rekor kırarken Merkez Bankası faiz kararlarıyle kredi faiz oranları da yükselmeye devam ediyor. Dünya'da yer alan habere göre, nakit çekimde faiz aylıkta yüzde 3,57’den yüzde 4,02’ye çıktı. Ticari kredi faizlerinde de üst limit, 1,8'lik kat sayıya göre yüzde 56,3’ten yüzde 69,3'e yükseldi. İhracat ve yatırım kredileri için de sınır yıllık oran olarak yüzde 43,8’den yüzde 53,9’a yükseldi.

MEVDUAT VE KREDİ FAİZLERİ 20 YILIN ZİRVESİNDE

Öte yandan eylül ayında atılan sadeleşme adımları ve faiz artışları ile kredi faizleriyle beraber mevduat faizleri de rekor seviyelere çıktı. Bankacılık kaynaklarına göre, Kur Korumalı Mevduat sisteminden çıkış hamleleri kapsamında bankaların standart TL mevduata dönüşte yüzde 45’in üzerinde faiz teklif ettiği öğrenildi. 

Bununla beraber Merkez Bankası faiz kararının açıklanmasından önce TL cinsi kredi faizleri yüzde 40,87 yükseldi. İhtiyaç kredisi faizleri 8 Eylül tarihi itibariyle yüzde 59,71'e kadar çıktı. Böylelikle hem mevduat hem kredi faizleri 20 yılın zirvesine çıktı.

BDDK'DAN KREDİ KARTI DÜZENLEMESİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Pazartesi gecesi internet sitesi üzerinden duyurduğu kararlarıyla kredilerde sıkılaştırmaya gitti ve kredi kartlarıyla yapılan bazı harcamalarda taksitlendirmeyi kaldırdı. Açıklamada "ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, tüketicilere kullandırılacak binek araç edinimi amaçlı taşıt kredileri ile taşıt teminatlı krediler ve tüketiciler ile yapılacak finansal kiralama işlemlerinin" risk ağırlıklarının artırılmasına karar verildiği belirtildi.

Doğalgazda kademeli fiyat tarifesi geliyor Doğalgazda kademeli fiyat tarifesi geliyor

Kurum ayrıca, konut hariç bireysel kredilerin tamamının risk ağırlığını yüzde 150'ye çıkardı. Bu sayede söz konusu kredilerde faiz oranlarının artması sağlanacak ve kredili harcamalar sınırlandırılmaya çalışılacak. BDDK, kredi kartıyla yapılan harcamaların taksitlendirilmesiyle ilgili olarak da, "havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda" taksit yapılmaması kararı da aldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kısa süre önce katıldığı bir televizyon programında "1 Eylül itibarıyla, yıllık kredi kartı üzerinden kredi hacmi yüzde 140 civarında artmıştı. Enflasyonun iki katından fazla. Bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle siz enflasyonu ve cari açığı kontrol altına alamazsınız" ifadelerini kullandı. 

Editör: Türkiye Kulisi