Kurban Bayramı’nda en sık yapılan hatalardan biri, kurban etinin kesimden hemen sonra tüketilmesi. Ancak uzmanlar, bu alışkanlığın sindirim sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Veysel Ciğerli, etin hem lezzet hem de sağlık açısından en az 24 saat dinlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.
“Et, sindirimi zor bir besindir”
Veysel Ciğerli’ye göre, kurban etinin kesilir kesilmez pişirilip tüketilmesi; sindirim zorlukları, kabızlık, mide rahatsızlıkları, tansiyon artışı ve kalp çarpıntısı gibi sorunlara sebep olabilir. Bu nedenle etin, kesimden sonra mutlaka dinlendirilmesi ve tercihen bir gün boyunca derin dondurucuda bekletildikten sonra tüketilmesi öneriliyor.
Vitamin ve mineral kaybına dikkat!
Et, protein bakımından oldukça zengin olmasının yanı sıra demir, çinko, magnezyum ve B12, B6, B1, A vitaminleri açısından da önemli bir kaynaktır. Ancak etin C ve E vitamini içermemesi sebebiyle, mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi gerekiyor.
En sağlıklı pişirme yöntemleri: Izgara ve haşlama
Ciğerli, özellikle kavurma ve kızartma gibi yöntemlerin sindirim sistemini zorladığını, bu nedenle ızgara ya da haşlama yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor. Et yemeklerinin yanına ise bol yeşillikli, limonlu, az yağlı salatalar veya sebzeli garnitürler öneriliyor.
Kurban eti nasıl saklanmalı?
Kurban etini sağlıklı şekilde saklamak da en az doğru pişirmek kadar önemli. Uzman açıklamalarına göre:
- Etler, küçük parçalara ayrılmalı.
- Buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı.
- Buzlukta eksi 2 derecede 5 gün,
Derin dondurucuda ise eksi 18 derecede 3 ay süreyle güvenle saklanabilir.
Ancak en kritik uyarılardan biri de şu: Çözdürülen et tekrar dondurulmamalı. Etin çözdürülmesi süreci de dikkat gerektiriyor. Et, oda sıcaklığında değil; buzdolabının alt rafında yavaş yavaş çözdürülmeli. Bu şekilde hem bakteri oluşumu engellenmiş olur hem de etin yapısı bozulmaz.