Araçların trafiğe çıkabilmeleri için gerekli olan bazı şartlar var. İşte bu şartlar arasında en görüneni plakalar. Araçların ön ve arka taraflarında bulunması zorunlu olan, gerekli durumlarda araç ve sahibiyle ilgili bilgilere ulaşılmasını sağlayan plakalar için 1 Ocak 2024 itibariyle yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi. 

Bu tarihten itibaren tescil ettirilen tüm araçlarda karekodlu plaka zorunluluğu bulunuyor. Yani yeni araç alındığında, alım satım durumunda, kayıp plaka, muayeneden kalan plaka gibi durumlarda karekodlu plaka veriliyor. Bu karekod sayesinde seri numarası, aracın nerede ve ne zaman üretildiği gibi birçok güncel bilgiye daha hızlı erişilebilecek. 

KAREKODLU PLAKA NASIL OLMALI?

Karekodlu plakakaları noterden basım belgesi olan yerler ile Şoförler Odaları yapabiliyor. Karekod, plakadaki il kodu ile harflerin arasında yer alacak. 15x15 mm ebadında olan karekod ile birlikte, 12 haneli bir seri numarası da plakalara işlenecek. 

Plakalarda karekod dönemi: Eski plakalar değişecek mi? - 1

MEVCUT PLAKALAR DEĞİŞECEK Mİ?

Araç sahiplerinin kullanımda olan plakalarını değiştirmesi zorunluluğu bulunmuyor. Düzenleme sadece yeni plakalar için geçerli. 

Karekodlu plakalarla sahte ve APP olarak bilinen modifiye edilmiş plakaların engellenmesi amaçlanıyor. 

Plakalarda karekod dönemi: Eski plakalar değişecek mi? - 2

APP PLAKA NEDİR, KULLANIMI YASAK MI?

APP (Avrupa Press Plaka) plakalarda daha büyük ve kalın yazı karakterleri kullanılıyor. Daha çok aracın görünümünü değiştirmek isteyenlerin ve modifiye tutkunlarının ilgisini çekiyor. Tabii ki standart dışına çıkılan APP plakalar 2017 yılından beri yasal değil ve para cezası uygulanıyor. 

Bu plakalar TÜVTÜRK tarafından yapılan muayenelerden de ağır kusurlu sayılarak geçemiyor.

Plakalarda karekod dönemi: Eski plakalar değişecek mi? - 3

Kripto rallisi devam ediyor Kripto rallisi devam ediyor

Plakayı basmaya yetkili kurumun kullandığı karakter ve rakamların, karakter kalıpları dışına çıkarılarak harf ve rakamların kalın boyandığı plakalar, plaka üzerindeki harf ve rakamların okunmasını engelleyecek şekilde vida, yansıtıcı, boya vb. herhangi bir müdahalede bulunulmuş, onarım yapılmış plakalar,  plaka üzerinde bulunan harf karakterlerinin yakın alanında, kenarında, üstünde, ortasında vida ve vida deliği olan plakalar ağır kusurlu olarak değerlendiriliyor.

PLAKA CEZALARI NE KADAR?

2024 yılı itibariyle "plakanın okunurluğunu engelleyecek değişiklikler" yapmanın cezası 2 bin 647 TL, "Sahte plaka kullanma cezası" ise 32 bin 170 TL. 

Editör: Türkiye Kulisi