1 Ocak tarihinden itibaren uygulanacak Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tutarları yüzde 58.46 oranında artmıştı. Buna göre örneğin; 2023’te trafiğe çıkan, motor hacmi 1.300-1.600 cc arasında kalan, vergisiz fiyatı 316 bin 400 lirayı aşan otomobillerin MTV’si 7 bin 26 lira oldu. 2016 model (8 yaş) 1300-1600 cc arası motor silindir hacmi olan araçta ise MTV tutarı 2 bin 544 lira oldu. En düşük otomobil MTV’si 347 lirayken, en yüksek tutar 160 bin 285 liraya çıktı. MTV’nin ilk taksiti bu ayın sonuna kadar ödenebiliyor.

BİR ALT KADEMEDEN FİYATLANIYOR

BİR ALT KADEMEDEN FİYATLANIYOR 

Bazı araç sahipleri MTV’yi daha az ödeyebiliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) yayınladığı 2024 yılı MTV rehberine göre; 1 Ocak 2018 tarihinden önce trafik kaydı olan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtlarının vergi tutarı, ocak ayında Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından ilan edilen kasko sigortası değerinin yüzde 5’ini aşıyorsa MTV tutarları bir alt kademeye göre belirleniyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, bu hesapla ortaya çıkabilecek farkı bir örnekle açıkladı.

GELİR İDARESİ ÖRNEKLE AÇIKLADI

GELİR İDARESİ ÖRNEKLE AÇIKLADI 

Örneğe göre; motor silindir hacmi 3500 cc olan 2014 model 11 yaşında bir aracın kasko sigortasına esas değerinin 200 bin lira olması durumunda hesap şöyle yapılacak... Bu araç 3001-3500 cc motor silindir hacmi ve 7-11 yaş aralığındaki listede yer aldığından ödenmesi gereken MTV tutarı 28 bin 129 lira. Ancak vergi tutarı, kasko sigortası değerinin yüzde 5’inden (200 bin liranın yüzde 5’i 10 bin lira eder) fazla olduğu için, aynı yaş grubunda bir alt kademede yer alan 2501-3000 cc motor silindir hacmine denk gelen MTV tutarı olan 18 bin 519 lira ödenecek. Böylece yaklaşık 10 bin liralık bir vergi avantajı sağlanmış olacak.

BAŞVURU ŞART

BAŞVURU ŞART 

Eğer aracınızın MTV tutarı, kasko değerinin yüzde 5’ini aşıyorsa MTV tutarına esas alınan kasko değerini gösterir belge ile birlikte, aracın kayıtlı olduğu vergi dairesine başvuru yapılması gerekiyor. Kasko değerine göre MTV düzeltme başvurusu; Dijital Vergi Dairesi (İnteraktif Vergi Dairesi) ‘İşlem Başlat’, ‘Araç İşlemleri’, ‘Kasko Değerine Göre MTV Düzeltme Dilekçesi’ bölümünden de yapılabiliyor. Yani, e-Devlet’te ya da bankalardan ödeme yaparken karşınıza çıkan MTV tutarı indirimsiz tutardır. Bunun düzeltilmesini talep etmelisiniz. 

Uygulamadan yararlanmak için aracınızın kasko sigortasının yaptırılmış olması gerekmiyor. Uygulama için 5 yıllık zamanaşımı var. 5 yıla ait bütün MTV’ler gözden geçirilmeli. 1801 ve daha büyük motor hacmine sahip 10 yaş üzeri binlerce araç sahibi fazladan MTV ödemiş olabilir.

ENGELLİLER MUAF

ENGELLİLER MUAF 

Engelli bireyler araç alırken ÖTV muafiyetinden yararlandığı gibi MTV muafiyetinden de faydalanabiliyor. MTV istisnası sadece bir araç için uygulanıyor. Bunun için engellilik oranı yüzde 90 ve daha fazla olan; malul ve engellilerin tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak engelli sağlık kurulu raporu ile vergi dairesine başvurması gerekiyor. 

Rötar yapan hava yolu şirketi yolcuya tazminat ödeyecek Rötar yapan hava yolu şirketi yolcuya tazminat ödeyecek

Yine engellilik oranı yüzde 90’ın altında ise; tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak engelli sağlık kurulu raporu, taşıtın, kişinin engeline uygun özel tertibatlı veya sonradan özel tertibatlı hale getirilmiş araçlardan olduğunu belirten ‘Motorlu Araç Tescil Belgesi’nin ilgili tescil kuruluşlarınca onaylanmış örneğiyle başvuru yapılmalı.

Editör: Türkiye Kulisi