Gayrimenkul son yılların en çok kazandıran yatırım araçlarının başında geliyor. Kira getirisinin yanı sıra satılık fiyatlarının sürekli artması yatırımcıların dikkatini çekiyor.

Yatırımcı için en önemli husus ise gayrimenkulun kendisini amorti etme süresi. Amortisman süresi için gayrimenkul uzmanlarından dikkat çeken açıklama geldi.

KONUTTA AMORTİ SÜRESİ DÜŞTÜ

Gayrimenkulde amortisman sürelerine değinen Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Konut fiyatlarındaki artışın azalması, kiraların ise yükselmeye devam etmesi sonrasında gayrimenkulde amortisman süreleri düşmeye başladı.

Geçtiğimiz dönemlerde 25 yıla kadar çıkan amortisman süresi 20 yıla kadar geriledi. Öte yandan, bu süre Ankara’da ise 17 yıla kadar düştü” dedi.

“BAŞKENT'TE AMORTİ SÜRESİ 17 YILA DÜŞTÜ"

İstanbul ve İzmir’in Haziran 2023 itibarı ile amortisman süresinin 21 yıl seviyelerine kadar gerilediğine belirten Özelmacıklı, “Lakin bu süre şu anda Ankara’da 17 yıla kadar düştü. Yani kiralar, satış fiyatına göre çok daha yüksek oranda artış gösteriyor diyebiliriz.

Konutu Terk Eden Kiracının Evine Girilebilir mi? Konutu Terk Eden Kiracının Evine Girilebilir mi?

Amortisman sürelerine örnek vermek gerekirse, Diyarbakır, Eskişehir, Konya, Manisa, Mersin ve Muğla’da bu süre 19 yıl ortalamasına sahip. Antalya, Gaziantep, Tekirdağ illerimizde süre 20 yıl seviyesinde. Bursa, Erzurum, Kocaeli ve Sakarya’da süreler 21 yıl iken Kayseri ve Van’da 22 yıl. Adana, ve Şanlıurfa 24 yıl iken örneğin Trabzon 27 yıl seviyesinde” şeklinde konuştu.

Gayrimenkul tercihlerinde yatırımcılar açısından amortisman süresinin önemli bir kriter olduğunu ifade eden Özelmacıklı, “Konutlarda yeni düşmeye başlayan amortisman süreleri özellikle ticari gayrimenkullerde 16-18 yıl aralığında diyebiliriz. Taşınmazın değeri, kiracının kurumsal olup olmadığı, kiranın rayiç durumu gibi birçok kritere göre değerlendirme yapılması gerekiyor” diye konuştu.

“KONUT FİYATLARI REELDE DÜŞÜYOR"

Merkez Bankası Konut Fiyat Endeksi’nin, mayıs ayında aylık yüzde 3,6 ve yıllık yüzde 103,6 artışla 877,9 seviyesinde gerçekleştiğini vurgulayan Özlemacıklı, “2023 yılı Mayıs ayında KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 103,6, reel olarak ise yüzde 45 oranında arttı.

Reel artışlarda önemli bir düşüş var diyebiliriz. Örneğin reel artışlar Ocak ayında yüzde 59,1 iken son aylarda yüzde 45 seviyelerine kadar bir geriledi” ifadelerini kullandı.

Editör: Türkiye Kulisi