Depremden sonra Türk halkının devletiyle el ele vererek yardım kampanyalarına katıldığını her platformda gurur duyarak duyurduk.

Ancak son yaşananlara baktığımızda bu ülkenin fırsatçılarının da hayli fazla olduğunu tekrar tecrübe edinmiş olduk. Depremin ardından yaraları sarmak için yaşlı amcalar hac parasını bölgeye gönderiyorken, çocuklar kumbarasını kırıyorken  kamu kurumları, STK’lar kaç gündür banyo dahi yapmadan bölgede seferber olmuşken bazı ev sahipleri fırsatçılık yaparak ahlaklarını ayaklar altına aldılar.

Deprem nedeniyle bölgeyi terk eden halkın çevre ve metropol şehirlere yerleşmek istemesini fırsat bilen bazı ahlaksızlardan gerek kamu kurumları, gerekse bizler pek çok şikayet aldık. Ara zam isteyenden kirayı 2 katına çıkarana, oğlum gelecek diyenden tehdit edenlere kadar şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor.

İyi Bir Emlak İlanı Nasıl Olmalı? İyi Bir Emlak İlanı Nasıl Olmalı?

Bu şikayetleri değerlendiren Ticaret ve Adalet Bakanlığı, fırsatçılara karşı olağanüstü hal yetkilerinin kullanılacağı mesajını verdi. Bunun yanında sadece ev sahipleri için değil, deprem ve salgın gibi dönemlerde ürün fiyatı ve kirada fahiş artış yapanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ön gören yasa için teknik çalışma başlatıldı. Bu ceza ve yaptırımlar çok önemli olduğu gibi aslında geç kalınmış bir çalışmadır.

Bu olumsuz durumlarla karşı karşıya kalan kiracı veya tüketicilerin yapacağı en öncelikli şey Tüketici Danışma Hattı ALO 175’e, e-Devlet üzerinden CİMER’e, Ticaret Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’na şikâyet etmek olacaktır.

Son olarak kiracılarında kendi yasal haklarını bilmesi gerekiyor. Şu an ev sahipleri 11 Haziran’a kadar (süre uzatılabilir) yüzde 25 oranının üzerinde zam talep edemezler. 1 yıllık kira sözleşmesi biten kiracı yıl sonunda evden çıkarılamaz, tahliye kararı 10 yıl geçtikten sonra verilebilir. Oğlum gelecek, kızım gelecek diye kiracıyı evden çıkarmak isteyenler bunu ispatlaması gerekiyor. Zorla evden çıkarılmak isteyen kiracı, evden çıkmayarak, ev sahibinin mahkemeye gitmesi talep edilmelidir. En az 3 yıl sürecek mahkeme sürecinde ev sahibinin davayı kaybetme olasılığı yüksektir.

Editör: Türkiye Kulisi