Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kanal D canlı yayınında kira ve konut fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Murat Kurum, Kanal D Ekranlarında Hakan Ural ve Nur Tuğba Namlı'nın Neler Oluyor Hayatta programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Kurum'un açıklamalarında öne çıkan satır başları şu şekilde:

YATIRIMLAR ARTARAK DEVAM EDECEK

“Devrim niteliğinde yatırımlar yapılması güven ortamından kaynaklanmıştı. İnşallah yatırımlar artarak devam edecek.

2023’ün Temmuz ayına kadar yüzde 25’i aşamaz, bu sürecin geçici olduğunu düşünüyoruz. Ev sahipleri ve kiracılar korumak adına bunu yaptık. İstisnalar kaideyi bozmaz. Birçok ev sahibimiz bu sürece uyarak kiracısına da destek olabilme adına bu düzenlemeyi yüzde 25 artış sınırları içerisinde kalarak uymaya çalıştılar. Tabi ki uymayanlar, kira artışını yüzde 25’in üzerinde yapmaya çalışanlar, evinin boşaltılması noktasında yüksek kiraya verebilmek için kiracılara baskı yapan arkadaşlarımız var.

KURUM KİRACILARA SESLENDİ: BANKA HESABINA KİRAYI YATIRIN

Milletimizin zor günlerde nasıl depremde bir olduysak, o süreçte de olmayı biliyoruz. Bu artışın üzerinde bir artışı kanunen yapamazlar. Kiracı kardeşlerimize şunu söylüyoruz kesinlikle yüzde 25’ten fazla zam yapmayın. Ev sahibi yüzde 25’ten fazla zam talep ediyorsa banka hesabına kirayı yatırın, sizi çıkaramazlar.

Bu süreç geçici piyasa oturacak. TOKİ’mizle, özel sektörün yapımına ilişkin muafiyetleri verdik. İnşaat süreçlerinin tamamlanmasına müteakip piyasa normale dönecektir. Olumsuzluk devam ederse biz bu tarihi uzatır güncelleriz. Bu geçici bir durum, biz hem ev sahiplerimizle alakalı hem gelir vergileriyle alakalı düzenlemeler yapıldı. Ev sahibi kiracı ilişkisini birbirimize destek olarak yürütmek zorundayız.

Biz güçlü bir devletiz, süreci liyakatli insanların eliyle yürütürsek her şey yapılabilir. Yeter ki o imkanları doğru kullanalım. 2-3 sene geriye dönelim Elazığ’da deprem oldu, salgın sürecinin başladığı ilk zamanlardı. Orada hızlı bir şekilde biz inşa sürecine gittik. Ardından seller oldu, Bartın, Trabzon’da. Hemen arkasından İzmir depremi oldu. Tüm bu depremlerde salgın sürecinde biz vatandaşlarımıza sözlerimizi tuttuk.

Gittik ne yaptık? Vatandaşlarımızın daha önce taahhüt ettiği sosyal konutlarla alakalı beklentilerini karşıladık.

Şimdi 11 ilimizde Kahramanmaraş merkezli deprem sebebiyle 6 Şubat’ta tüm Türkiye’nin acı ile uyandığı bir günü yaşadık. Ne yaptık? İlk andan itibaren devlet, millet el ele verdik.

"46’NCI GÜNDE TEMEL ATTIK"

İstanbul’dan, Ankara’dan, İzmir’den herkes orada afetzede kardeşlerimiz için mücadele verdi. Afet oldu biz bir taraftan enkaz kaldırdık, arama kurtarma süreci, geçici barınma, konteyner kentlerin kurulumunu tamamladık. 46’ncı günde temel attık. Şu an depremin üzerinden 2.5 ayı bitirdik 125 bin konut rakamındayız.

Tapu ve kadastroda "3 boyutlu" dönem başlıyor Tapu ve kadastroda "3 boyutlu" dönem başlıyor

650 BİN KONUTU BİTİRİP AFETZEDE KARDEŞLERİMİZE TESLİM EDECEĞİZ

Bayramın ikinci günü Nurdağı’na gittik. İlk köy konutlarımızı teslim ettik. Onların mutluluklarını görmeliydiniz, acının yerini öyle veya böyle çok da gülemiyor ama gülümseyen bir yüz almış. Sayın Cumhurbaşkanımızla gittik ailelerimize anahtarlarımızı verdik. Şimdi aynı anlayışla deprem bölgesinde 11 ili tarihi, kültürel değerleri koruyarak, iklime göre ihtiyaçları gözeterek ilk yıl 319 bin ardından 650 bin konutu bitirip afetzede kardeşlerimize teslim edeceğiz.

‘YARISI BİZDEN’ KAMPANYASI HAKKINDA

Başvuru sayısı 405 bin bağımsız bölümü içeren 72 bin 700 başvuru oldu. Her bağımsız bölümde 4 kişi yaşadığını düşünürseniz 1 milyon 600 bin kardeşimizi ilgilendiren bir konu. Maliyetleri sabitledik. İlk 6 ay için maliyetimiz sabit. 750 bin liraya 2+1 daireye dönüştüreceğiz kalanını biz karşılayacağız. 3+1 dairemiz 120 metrekare onun da 900 bin lirası devletten, 900 bin lirasını vatandaşımız ödeyecek.

‘2 YIL İÇERİSİNDE TESLİM EDECEĞİZ’

Vatandaşımız 10 yıl vadede ödeyecek. TÜFE veya memur maaş katsayısı hangisi düşükse onu alacağız. Geçen sene sosyal konutlardan alanlara biz yüzde 25 artış yaptık. Gelirleri yüzde 80 arttı. Burada onları koruyacak bir politikayı izleyeceğiz. Rızaya dayalı yapacağız. 3’te 2 çoğunluğu istiyorsa dönüşümü yapacağız. 2 yıl içerisinde inşaatı bitirip teslim edeceğiz. Bu süreçte vatandaşa 5 bin 250 lira kira yardımı, 10 bin 500 lira taşınma yardımı vereceğiz.

3 İLÇEDE KAMPANYAYA BAŞVURU

405 bin başvurunun ilçe bazında en fazla Bahçelievler’de ve Avcılar’da yine Güngören’de sayının yüksek olduğunu görüyoruz. Kartal’da, Maltepe’de, Ümraniye’de, Üsküdar’da Ataşehir’de başvurular var. Bahçelievler’de şu an yaklaşık 47 bin vatandaşımız başvurdu.

Binanın, ruhsatı, mülkiyet hakkı, 3’te 2 sağlanmış mı buna bakacağız. Sağlanmışsa ilk etapta 200 bin konutu yerinde yapacağız. Buna ilişkin bir proje çizeceğiz. Riskli olup olmadığını tespit edebilmemiz için beton ve demirle alakalı numuneler almanız lazım. Beton sınıfı, kalitesi, bunun için karot almanız lazım. Karot gerekli, zemine bakmanız lazım.

Hedefimiz 2024 yılında yeni bir 250 bin konutu başlatmak. 500 bin olarak başlatmıştık, Bunun içerisinde ‘İlk Evim’ var ‘İlk Arsam’ var. Bu yıl inşa sürecine başladık. İkinci etabın başvurularını 2024 yılında alacağız bir 250 bin konutu yapmak suretiyle hedefimiz arzı artırmak, kira fiyatlarını aşağı çekmek. Konutu yatırım aracı olmaktan çıkaracağız.

İSTANBUL’DA 1.5 MİLYON RİSKLİ KONUT TESPİT EDİYORUZ

250 bin konutla birlikte üretmiş olduğumuz konut sayısı hedefimiz 2 milyona kadar ulaştırmak. 1 milyon 250 bindeyiz. Yapacağımız sosyal konutlar, kentsel dönüşüm konutlarıyla amacımız 2028 yılına kadar 2 milyona ulaşmak.

İstanbul’da 1.5 milyon riskli konut tespit ediyoruz. İstanbul’da tek bir riskli yapı kalmayana kadar bu anlayışla çalışıyoruz. Dönüşümü gerçekleştireceğiz

Editör: Türkiye Kulisi