Müstakil ev isteğiyle arsa satışları son iki yılda hiç olmadığı kadar arttı ve bazı dönemler daire fiyatlarını da geçti.
Bütçesi uygun olanlar arsa alıp konut yaptırma yolunu seçerken, daha düşük bütçelere sahip olanlar prefabrik yapılara ve 'tiny house'lara yöneldi.
Gelen yoğun talep gayrimenkul piyasasını derinden etkiledi.. Artık arsa satışı sadece emlakçılar üzerinden ilerlemiyor.
Bu işe odaklanan ve projeli arsa satan firmaların sayısı her geçen gün yükseliyor. Hızla artarak büyüyen pazarda tüketicilerin dikkatli olması, kimden ne aldığını tüm yönleriyle incelemesi gerekiyor.
Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre bünyesinde yüzlerce emlak ofisi barındıran Mastertürk Grubu’nun Başkanı Gökhan Taş, artan fiyatlar nedeniyle konut alamayan orta gelirlinin tapu hayalini arsa yoluyla gerçekleştirdiğini söyledi. Bu talep nedeniyle çok sayıda firma kurulduğunu belirten Taş, şunları söyledi:
"Tüketici talebi bu alanı çok cazip hale getirdi. Arsa projesi geliştiren firma sayısı arttı ve artmaya devam edecek. Kurumsal firmaların yanında maalesef kötü örnekler de çıkacak''
'İMAR GELECEK DİYE SATILAN YER ALINMAZ'
Gökhan Taş, ''Mesela şirketin sermayesi 100 bin lira ama 100 milyon liralık işe giriyor. Bu noktada alıcının çok dikkatli olması gerek. İmar gelecek diye satılan yer alınmaz.
Olacak yapılacak değil, mevcutta ne olduğu önemli. İmarsız yeri imarlı satıyorlar, lokasyonu cazip diyorlar gidip bakınca öyle olmadığını görüyorsun, 150 bin liraya arsa satıyor ama altyapı masrafı 200 bin lirayı aşıyor.
Bunun gibi birçok örnek var. O nedenle hem firma iyi araştırılmalı hem de alınan arsanın imar koşulları kontrol edilmeli. Ben söylenenlerle yetinmemelerini, ayak basmadıkları yeri almamalarını öneririm."
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, tiny house, ekoköy gibi alternatif ikinci ev konseptlerine olan ilgi nedeniyle arsa taleplerinin arttığını ve bu yönde satış yapan firmaların da çoğaldığını belirtti.
Maya, şu önerilerde bulundu: “Öncelikle arsa ve arazi/tarla arasındaki farkları iyi biliyor olmalısınız. Kadastrosu yapılmış ve belediyeler tarafından parsellenmiş yapılaşmaya açık hale gelen bir arazi arsa niteliğindedir.
Araziler ise henüz imar planı ve uygulaması görmemiş toprak parçasıdır ve yapı izni belli şartlarla sınırlıdır. Bölgesel olarak tarla /arazi olan yerler kentin gelişimine bağlı olarak gelecekte imar geçme potansiyeli içerir.
Bir de farklı imar koşullarına bağlı olarak tarla tapusu olsa dahi imara uygun hale getirilmiş parseller de söz konusu olabilir. Bu tür tarla tapularında gereken yükümlülükleri yerine getirdikten sonra yapı yapılabilirsiniz. Bu nedenle önce alınan yerin niteliği iyi bilinmeli.
Tapuda herhangi bir kısıtlayıcı şerh, beyan var mı mutlaka bakılmalı. Mesela tarla tapusu olup üzerinde bulunan bir beyan, oranın her daim tarım arazisi şeklinde kullanılmasını gerektirebilir. Gayrimenkulün tamamını mı alıyorsunuz, Hisse mi emin olun.
Bazı satışlarda arazinin belirli bir kısmının sınırları belirlenmiş olarak size satışının yapıldığı söylense de hisseli tapunuz olacaksa çok dikkat etmeniz gerekir. Hisseli tapuya sahipseniz her bir hissedar yasal olarak parselin tamamında hissesi oranında söz sahibi olur. Tam mülkiyet şeklinde bir satın alma yapmak bu konuda en doğru yoldur."